Asus ZenBook Pro Duo je ekstravagantni laptop s dva 4K ekrana!

Radi se o laptopu ZenBook Pro Duo koji ima dva 4K ekrana. Na mjestu gdje se inače nalazi ekran smješten je 15-inčni OLED panel formata 16:9, ali je iznad tastature smješten IPS ScrenPad Plus ekran formata 32:9 iste dužine, ali sa 50 posto dužine.

Za razliku od Touch Bara, ScreenPad Plus ne uzima ništa od ZenBooka Pro Duo osim što troši bateriju. Laptop i dalje posjeduje tastaturu u punoj veličini s redom funkcijskih dugmadi uključujući “escape”, a trackpad se nalazi na desnoj strani. Dizajn podsjeća na Asusove Zephryus gaming laptope, a trackpad se može koristiti kao numpad. HP je pokušao nešto slično nedavno, ali je drugi ekran bio mnogo manji.

Asus je pripremio i softver za ScreenPad Plus koji ga čini više sekundarnim kontrolnim panelom, ali se može koristiti i kao monitor ili čak podijeliti na dva dijela (16:9 1080p). Moguće ga je postaviti tako da radi kao ekstenzija glavnog ekrana, tako da se stranice spuštaju iznad tastature u slučaju scrolla prema dolje. a može se koristiti i za gledanje multimedijalnog sadržaja dok se glavni ekran koristi za rad.

ZenBook Pro Duo ima osmojezgreni Intel Core i9 procesor te Nvidia RTX 2060 grafičku karticu. Posjeduje četiri mikrofona namijenjena korištenju asistenata Alexa i Cortana, a na donjoj ivici je plava svjetlost koja se aktivira glasovnim komandama. Tu je Thunderbolt 3 port, dva USB-A porta, utor za slušalice i HDMI port. Laptop je težak 2,5 kg.

Asus proizvodi jeftiniji i manji 14-inčni model ZenBook Duo. Dizajn i koncept su u suštini isti, ali su u ovom slučaju prisutna dva full HD umjesto 4K ekrana. Opcija za Core i9 procesor nije ponuđena, a grafička kartica MX250 je skromnija.

Laptopi bi se trebali pojaviti u prodaji u trećem kvartalu ove godine.

Izvor klix.ba/theverge.com